Képzési trükkök: sikerre nevelés

A legtöbb tulajdonos jól "sikeres" papagájt szeretne magának. De mit jelent ez a gyakorlatban? Szeretné, ha papagája egyetemi diplomát szerezne, egy nagyvállalat vezérigazgatójává válna, vagy szerezzen 1000 kedvelést valamelyik fotóján a közösségi médiában?Ezek mind nagyszerű ötletek, de ha olyan vagy, mint én, szükséged lesz még néhány részletre.

Ha technikai tudást szeretnél kapni, akkor az elsődleges tennivaló az állati képzés sikerének meghatározása. Ez azt jelenti, hogy fizikailag manipulálni tudod a madarad viselkedését, így nagyon valószínű, hogy ennek a manipulálásnak a következtében az állat végre fogja hajtani a kívánt műveletet - vagyis sikeresen neveled őt.

Mi is ennek a nevelésnek a módja? Vannak bizonyos feladatok - kézre fellépés, később rárepülés, beszéd, szavak megtanulása, vállra felrepülés és még sok más - melynek elérésére tudatos, célzott módszereket lehet használni. A pozitív megerősítést alkalmazva nagy esély van ezen feladatok sikeres végrehajtatására a papagájjal, és kevésbé valószínű, hogy egy nem kívánt magatartás fog bekövetkezni.

Szerencsés kijelölni egy tanulóhelyet. Nálunk ez egy ház mögötti hely, ahol a madaraim már sok jutalomfalatot kaptak a megerősítéses gyakorlatok során, ezért nagyon szeretik. Ők már jól megtanultak, hogy ez egy remek hely, ahol sok figyelmet kapnak, játékokkal és emberi kezekkel találkozhatnak.

A sikertelen feladatokat - például ha a papagáj nem hajlandó odarepülni a hívásra - egyszerűen figyelmen kívül kell hagyni. Sikeres esetén azonban jár a jutalom: mindig legyen nálunk egy finom falat, amit a sikeres végrehajtás után azonnal, késedelem nélkül oda tudunk adni a madárnak, így rögzül benne a helyes viselkedés.