A kézrelépés fejlesztése

Ezzel a mutatvánnyal a legtöbb gazdi előbb-utóbb meg fog próbálkozni: odatartja madara elé a kezét, a félénkebbje egy ülőbotot, és várja, hogy az fellépjen rá.

A siker elérése ezen a téren nem is olyan nehéz. A kéz vagy a bot a madár lábainál alacsonyabb pozícióban történő odatartása a papagáj élettani tulajdonságainak alapvető félreértését jelenti. Az emlős állatok súlya nagyjából egyenletesen oszlik el a testükben, de a madarak rendkívül fejnehezek.


Nézd csak meg a szabadon álló madarakat, és látni fogod, hogy sokkal magabiztosabban használja a lábát a felfelé, mint a lefelé haladásnál. Egy madár könnyedén lép felfelé, de nehézségei vannak lefelé. Még akkor is, ha már van benne gyakorlata, és bátran lépdel fel a kézre, sokszor előfordul, hogy felfelé a csőrével is kapaszkodik, egyszerűen azért, mert nem komfortos neki ez az irány és egyensúlyoznia kell.

Ezzel egy baj van: sokan megijednek tőle, mert összetévesztik a kapaszkodó csőrfogást a csípéssel. Fiatal madarak ebben a fázisban gyakran megkapják a "nem együttműködő" címkét, pedig ez a gazdi hibája, nem a papagájé. Tehát hogyan lehetséges megbízható fellépést tanítani egy olyan madárnak, aki eloldalazik, elrepül, vagy ami még rosszabb, harap, ha fel akarjuk léptetni?


A gazdi gyakran félreérti a sokszor emlegetett "fokozatos" kifejezést. Ennek a lényege, hogy eleinte mindig felfelé léptessük a papagájt, vagyis a madár lába magassága fölé kell tartani a célt. Amint az első láb megérinti a kezét vagy a botot, azonnal jutalmazni kell, vagyis kapjon a madár egy falatot abból, amit nagyon szeret. Így rögződik benne a jó viselkedés és lehetséges lesz a további haladás.

Képzési trükkök: sikerre nevelés

A legtöbb tulajdonos jól "sikeres" papagájt szeretne magának. De mit jelent ez a gyakorlatban? Szeretné, ha papagája egyetemi diplomát szerezne, egy nagyvállalat vezérigazgatójává válna, vagy szerezzen 1000 kedvelést valamelyik fotóján a közösségi médiában?Ezek mind nagyszerű ötletek, de ha olyan vagy, mint én, szükséged lesz még néhány részletre.

Ha technikai tudást szeretnél kapni, akkor az elsődleges tennivaló az állati képzés sikerének meghatározása. Ez azt jelenti, hogy fizikailag manipulálni tudod a madarad viselkedését, így nagyon valószínű, hogy ennek a manipulálásnak a következtében az állat végre fogja hajtani a kívánt műveletet - vagyis sikeresen neveled őt.

Mi is ennek a nevelésnek a módja? Vannak bizonyos feladatok - kézre fellépés, később rárepülés, beszéd, szavak megtanulása, vállra felrepülés és még sok más - melynek elérésére tudatos, célzott módszereket lehet használni. A pozitív megerősítést alkalmazva nagy esély van ezen feladatok sikeres végrehajtatására a papagájjal, és kevésbé valószínű, hogy egy nem kívánt magatartás fog bekövetkezni.

Szerencsés kijelölni egy tanulóhelyet. Nálunk ez egy ház mögötti hely, ahol a madaraim már sok jutalomfalatot kaptak a megerősítéses gyakorlatok során, ezért nagyon szeretik. Ők már jól megtanultak, hogy ez egy remek hely, ahol sok figyelmet kapnak, játékokkal és emberi kezekkel találkozhatnak.

A sikertelen feladatokat - például ha a papagáj nem hajlandó odarepülni a hívásra - egyszerűen figyelmen kívül kell hagyni. Sikeres esetén azonban jár a jutalom: mindig legyen nálunk egy finom falat, amit a sikeres végrehajtás után azonnal, késedelem nélkül oda tudunk adni a madárnak, így rögzül benne a helyes viselkedés.

Alternatív élelmiszerek

Az évek során a feleségem és én nagyon sok papagájjal dolgoztunk, amelyek mind "válogatós" evők voltak.

A papagájok válogatósságával leginkább az a baj, hogy egészségtelen táplálkozási szokásokat szül, ami egyenes út az alultápláltság irányába. És néha akár hosszú hónapokig is eltarthat, amíg sikeresen megváltoztathatjuk a madarak étkezési szokásait a mindennapi élelmezési környezetben.

Ahogy tovább olvastam a természetes táplálékként használt termékekkel kapcsolatban, felmerült bennem egy kísérlet ötlete, hogy a kedvtelésből tartott állatainkat a tenyésztőinken keresztül ellátnánk mintákkal az egészséges, új ételekből, gyógynövényekből, zöld növényekből stb. annak érdekében, hogy kiszabadítsuk őket a rossz étkezéséből. Az első sikeres meglepően hamar bekövetkeztek.

Íme néhány a sok különleges étel és újdonság közül, melyeket az év minden szakában felkínálhatunk papagájunknak!

Gyökérnövények: természetesen a lelkiismeretesebb papagáj-tulajdonosok sárgarépát és alkalmanként céklát is felkínálnak papagájuknak. De rendszeresen, néhány havonta adhatunk madarainknak néhányat ezek közül is: fehérrépa, fokhagyma, gyömbér, hagyma, retek, bojtorján, póréhagyma. A legtöbb darabot apróra vágják vagy lereszelik az antioxidáns gyümölcslevek felszabadításához. Másoknak nagyon vékony kockákat gyártanak belőlük, így a madarak nem tudják egyszerre kidobálni a tálból. Tehetünk mellé uborkát, tököt stb.

Gyógynövények: a reggeli főtt ételeink készítésekor gyakran körbejárom a gyógynövényeket ollóval az étkezéshez.  Oregano, rozmaring, kakukkfű, petrezselyem, menta, kapor, ánizs, fahéj, öböl, bazsalikom, citromfű és hasonlók, két gyógynövény-kombinációra korlátozva, egyedi ízesítéssel, ezek mind pozitív táplálkozási tulajdonságokkal rendelkeznek, néhány naponta a papagáj is ehet belőlük.

Apró magok: a nedves gyümölcs- vagy zöldségdarabok vonzóbbá teszik a válogatott zöldeledelt a papagájoknak. Amarán, szezámmag, mák, köles és vágott kanári / repcemag (hengeres keverék). A madarak gyakran felszedik a gabonafélék darabjait, hogy rágcsáljanak, majd végül megtanulják kipróbálni a zöldséget is.