Alternatív élelmiszerek

Az évek során a feleségem és én nagyon sok papagájjal dolgoztunk, amelyek mind "válogatós" evők voltak.

A papagájok válogatósságával leginkább az a baj, hogy egészségtelen táplálkozási szokásokat szül, ami egyenes út az alultápláltság irányába. És néha akár hosszú hónapokig is eltarthat, amíg sikeresen megváltoztathatjuk a madarak étkezési szokásait a mindennapi élelmezési környezetben.

Ahogy tovább olvastam a természetes táplálékként használt termékekkel kapcsolatban, felmerült bennem egy kísérlet ötlete, hogy a kedvtelésből tartott állatainkat a tenyésztőinken keresztül ellátnánk mintákkal az egészséges, új ételekből, gyógynövényekből, zöld növényekből stb. annak érdekében, hogy kiszabadítsuk őket a rossz étkezéséből. Az első sikeres meglepően hamar bekövetkeztek.

Íme néhány a sok különleges étel és újdonság közül, melyeket az év minden szakában felkínálhatunk papagájunknak!

Gyökérnövények: természetesen a lelkiismeretesebb papagáj-tulajdonosok sárgarépát és alkalmanként céklát is felkínálnak papagájuknak. De rendszeresen, néhány havonta adhatunk madarainknak néhányat ezek közül is: fehérrépa, fokhagyma, gyömbér, hagyma, retek, bojtorján, póréhagyma. A legtöbb darabot apróra vágják vagy lereszelik az antioxidáns gyümölcslevek felszabadításához. Másoknak nagyon vékony kockákat gyártanak belőlük, így a madarak nem tudják egyszerre kidobálni a tálból. Tehetünk mellé uborkát, tököt stb.

Gyógynövények: a reggeli főtt ételeink készítésekor gyakran körbejárom a gyógynövényeket ollóval az étkezéshez.  Oregano, rozmaring, kakukkfű, petrezselyem, menta, kapor, ánizs, fahéj, öböl, bazsalikom, citromfű és hasonlók, két gyógynövény-kombinációra korlátozva, egyedi ízesítéssel, ezek mind pozitív táplálkozási tulajdonságokkal rendelkeznek, néhány naponta a papagáj is ehet belőlük.

Apró magok: a nedves gyümölcs- vagy zöldségdarabok vonzóbbá teszik a válogatott zöldeledelt a papagájoknak. Amarán, szezámmag, mák, köles és vágott kanári / repcemag (hengeres keverék). A madarak gyakran felszedik a gabonafélék darabjait, hogy rágcsáljanak, majd végül megtanulják kipróbálni a zöldséget is.

Egy papagáj megvásárlása

A papagájok nagyon hosszú ideje szórakoztatták és elbűvölték tulajdonosaikat intelligenciájukkal és azzal a képességükkel, hogy az emberi hangot bármikor tisztán utánozzák.

Az utóbbi években a papagájok népszerűsége már annyira megnövekedett, hogy felveszik a versenyt a kedvtelésből tartott négylábúakkal, kutyákkal, macskákkal is. A papagáj és az ember közötti kötődés speciális természetű, ennek is köszönhető ez a népszerűség. Talán azért alakult ez így, mert képesek beszélni, ami az állatvilágban teljesen egyedi, ugyanakkor mindegyikük meglehetősen erős személyiséggel rendelkezik. Szintén pozitív tulajdonság, hogy ők az egyik legtovább elélő faj a Földön élő állatok közül.De a papagáj nem mindenkinek való. Sok megfontolás szükséges, mielőtt elköteleznénk magunkat egy olyan, kedvtelésből tartott állat megvásárlására, amely túlélheti a gazdáját. A legtöbb madár viselkedését tekintve olyan, mint egy 3 éves gyerek, aki soha nem nő fel. Van türelmed hozzá? A beszélő fajok közül a legtöbb hajlamos arra, hogy sikoltozzon, vagy különféle csúnya szokásokat vegyen fel, sok köztül például a káromkodós, és ők vendégségek idején szeretik a legjobban bemutatni a tudományukat.Egyes fajok kiszámíthatatlanul lesznek agresszívek, csípnek, támadnak teljesen meglepetésszerűen. A legtöbbet irritálja a vedlési időszak, néhányan pedig nagyon csúnya viselkedést produkál, amikor szexuális érettségük eljön és épp „szezonban” vannak. Ezekben a hormonális időszakokban az egyébként kezes, barátságos, simogatható papagájok hirtelen vadállatokká változnak vissza, a gazdájuk pedig nem tud mit kezdeni velük.A papagájnevelés nehéz tudomány. Képesnek kell lenni elvonatkozni más állatok nevelésétől. A büntetés-jutalmazás alapú stratégia, ami a kutyák, macskák vagy haszonállatok esetében általában működik, a szárnyasoknál nem alkalmazható, a papagájt nem szabad megütni, de még csak fenyegetni sem. Ezt a traumát megjegyzi, és a bizalom soha többet nem áll helyre a bántalmazó felé. A viselkedés tekintetében nagyon sok függ a fajtól és a nevelés módjától (kézi vagy szülők általi) is, vannak könnyebben kezelhető és szinte teljesen megszelídíthethetlen egyedek is.