Egy papagáj megvásárlása

A papagájok nagyon hosszú ideje szórakoztatták és elbűvölték tulajdonosaikat intelligenciájukkal és azzal a képességükkel, hogy az emberi hangot bármikor tisztán utánozzák.

Az utóbbi években a papagájok népszerűsége már annyira megnövekedett, hogy felveszik a versenyt a kedvtelésből tartott négylábúakkal, kutyákkal, macskákkal is. A papagáj és az ember közötti kötődés speciális természetű, ennek is köszönhető ez a népszerűség. Talán azért alakult ez így, mert képesek beszélni, ami az állatvilágban teljesen egyedi, ugyanakkor mindegyikük meglehetősen erős személyiséggel rendelkezik. Szintén pozitív tulajdonság, hogy ők az egyik legtovább elélő faj a Földön élő állatok közül.



De a papagáj nem mindenkinek való. Sok megfontolás szükséges, mielőtt elköteleznénk magunkat egy olyan, kedvtelésből tartott állat megvásárlására, amely túlélheti a gazdáját. A legtöbb madár viselkedését tekintve olyan, mint egy 3 éves gyerek, aki soha nem nő fel. Van türelmed hozzá? A beszélő fajok közül a legtöbb hajlamos arra, hogy sikoltozzon, vagy különféle csúnya szokásokat vegyen fel, sok köztül például a káromkodós, és ők vendégségek idején szeretik a legjobban bemutatni a tudományukat.



Egyes fajok kiszámíthatatlanul lesznek agresszívek, csípnek, támadnak teljesen meglepetésszerűen. A legtöbbet irritálja a vedlési időszak, néhányan pedig nagyon csúnya viselkedést produkál, amikor szexuális érettségük eljön és épp „szezonban” vannak. Ezekben a hormonális időszakokban az egyébként kezes, barátságos, simogatható papagájok hirtelen vadállatokká változnak vissza, a gazdájuk pedig nem tud mit kezdeni velük.



A papagájnevelés nehéz tudomány. Képesnek kell lenni elvonatkozni más állatok nevelésétől. A büntetés-jutalmazás alapú stratégia, ami a kutyák, macskák vagy haszonállatok esetében általában működik, a szárnyasoknál nem alkalmazható, a papagájt nem szabad megütni, de még csak fenyegetni sem. Ezt a traumát megjegyzi, és a bizalom soha többet nem áll helyre a bántalmazó felé. A viselkedés tekintetében nagyon sok függ a fajtól és a nevelés módjától (kézi vagy szülők általi) is, vannak könnyebben kezelhető és szinte teljesen megszelídíthethetlen egyedek is.