Alternatív élelmiszerek

Az évek során a feleségem és én nagyon sok papagájjal dolgoztunk, amelyek mind "válogatós" evők voltak.

A papagájok válogatósságával leginkább az a baj, hogy egészségtelen táplálkozási szokásokat szül, ami egyenes út az alultápláltság irányába. És néha akár hosszú hónapokig is eltarthat, amíg sikeresen megváltoztathatjuk a madarak étkezési szokásait a mindennapi élelmezési környezetben.

Ahogy tovább olvastam a természetes táplálékként használt termékekkel kapcsolatban, felmerült bennem egy kísérlet ötlete, hogy a kedvtelésből tartott állatainkat a tenyésztőinken keresztül ellátnánk mintákkal az egészséges, új ételekből, gyógynövényekből, zöld növényekből stb. annak érdekében, hogy kiszabadítsuk őket a rossz étkezéséből. Az első sikeres meglepően hamar bekövetkeztek.

Íme néhány a sok különleges étel és újdonság közül, melyeket az év minden szakában felkínálhatunk papagájunknak!

Gyökérnövények: természetesen a lelkiismeretesebb papagáj-tulajdonosok sárgarépát és alkalmanként céklát is felkínálnak papagájuknak. De rendszeresen, néhány havonta adhatunk madarainknak néhányat ezek közül is: fehérrépa, fokhagyma, gyömbér, hagyma, retek, bojtorján, póréhagyma. A legtöbb darabot apróra vágják vagy lereszelik az antioxidáns gyümölcslevek felszabadításához. Másoknak nagyon vékony kockákat gyártanak belőlük, így a madarak nem tudják egyszerre kidobálni a tálból. Tehetünk mellé uborkát, tököt stb.

Gyógynövények: a reggeli főtt ételeink készítésekor gyakran körbejárom a gyógynövényeket ollóval az étkezéshez.  Oregano, rozmaring, kakukkfű, petrezselyem, menta, kapor, ánizs, fahéj, öböl, bazsalikom, citromfű és hasonlók, két gyógynövény-kombinációra korlátozva, egyedi ízesítéssel, ezek mind pozitív táplálkozási tulajdonságokkal rendelkeznek, néhány naponta a papagáj is ehet belőlük.

Apró magok: a nedves gyümölcs- vagy zöldségdarabok vonzóbbá teszik a válogatott zöldeledelt a papagájoknak. Amarán, szezámmag, mák, köles és vágott kanári / repcemag (hengeres keverék). A madarak gyakran felszedik a gabonafélék darabjait, hogy rágcsáljanak, majd végül megtanulják kipróbálni a zöldséget is.

Ajánló
Kommentek
  1. Én