A kézrelépés fejlesztése

Ezzel a mutatvánnyal a legtöbb gazdi előbb-utóbb meg fog próbálkozni: odatartja madara elé a kezét, a félénkebbje egy ülőbotot, és várja, hogy az fellépjen rá.

A siker elérése ezen a téren nem is olyan nehéz. A kéz vagy a bot a madár lábainál alacsonyabb pozícióban történő odatartása a papagáj élettani tulajdonságainak alapvető félreértését jelenti. Az emlős állatok súlya nagyjából egyenletesen oszlik el a testükben, de a madarak rendkívül fejnehezek.


Nézd csak meg a szabadon álló madarakat, és látni fogod, hogy sokkal magabiztosabban használja a lábát a felfelé, mint a lefelé haladásnál. Egy madár könnyedén lép felfelé, de nehézségei vannak lefelé. Még akkor is, ha már van benne gyakorlata, és bátran lépdel fel a kézre, sokszor előfordul, hogy felfelé a csőrével is kapaszkodik, egyszerűen azért, mert nem komfortos neki ez az irány és egyensúlyoznia kell.

Ezzel egy baj van: sokan megijednek tőle, mert összetévesztik a kapaszkodó csőrfogást a csípéssel. Fiatal madarak ebben a fázisban gyakran megkapják a "nem együttműködő" címkét, pedig ez a gazdi hibája, nem a papagájé. Tehát hogyan lehetséges megbízható fellépést tanítani egy olyan madárnak, aki eloldalazik, elrepül, vagy ami még rosszabb, harap, ha fel akarjuk léptetni?


A gazdi gyakran félreérti a sokszor emlegetett "fokozatos" kifejezést. Ennek a lényege, hogy eleinte mindig felfelé léptessük a papagájt, vagyis a madár lába magassága fölé kell tartani a célt. Amint az első láb megérinti a kezét vagy a botot, azonnal jutalmazni kell, vagyis kapjon a madár egy falatot abból, amit nagyon szeret. Így rögződik benne a jó viselkedés és lehetséges lesz a további haladás.

Ajánló
Kommentek
  1. Én